מטפלים ורופאים בישראל

בלוג שעוזר להבריא

האם הורים משפיעים על היכולות החברתיות של ילדיהם?

ניווט מהיר

מחקרים רבים מעידים על כך כי פעוטות וילדים מעצבים את אופיים על בסיס שני דברים: הדברים שהם סופגים מהבית ממנו הם מגיעים, כלומר דרכנו ההורים והסביבה. במידה רבה להורים ולאחים הגדלים באותו בית השפעות חזקות ומגוונות על עתידם וחייהם של אותם ילדים. לא סתם בעלי מקצוע ומומחים רבים כמו פסיכולוגים, פסיכיאטרים, מטפלים מסוגים שונים ואנשי חינוך מעידים על כך כי אנחנו ההורים סוג של ”מראה“ ומהווים עבור ילדנו מודל לחיקוי. ילדים סופגים הכל מגיל קטן. הם סופגים את השפה או השפות שאנחנו מדברים, הם סופגים את ההתנהגויות שלנו, את הערכים שאנחנו מאמינים בהם ולכן קיימת חשיבות רבה להגדיר ולחשוב קדימה מה אנחנו רוצים להעביר לילדים שלנו ואיך היינו רוצים שהם יגדלו ואיך אנחנו יכולים להשפיע על היכולות החברתיות של ילדים.

 

איזה יצורים אתם ?

אחת הדרכים לעצב את אישיות ילדנו היא להכיר את עצמנו בצורה טובה ועמוקה. הרי לא פעם אנחנו מתייגים את ילדנו ואומרים משפטים כמו ”הוא רגיש“, ”הוא עקשן“, מדוע הוא כל הזמן עושה לי דווקא והשאלות שאנחנו צריכים לשאול במקומות הללו היא כיצד אנחנו מתנהגים? אולי אנחנו הרגישים או העקשנים? אולי דווקא אנחנו מתעקשים עם הילד שלנו על דברים מסוימים והוא מרגיש שאנחנו עושים לו ”דווקא“ ומחזיר לנו את אותה ההתנהגות ממש כמו בומרנג. זה בדיוק המקום לדבר על מושג הנקרא אקולליה. מושג שמדבר על חיקוי. למעשה, מדובר במצב שבו אדם חוזר על המילים של אדם אחר באופן שאינו תואם את הסיטואציה. יש שני סוגים של אקולליה. הסוג הראשון נקרא אקולליה מיידית ואילו מצבים בהם אדם חוזר על מילים של אדם אחר מיד אחרי שנחשף אליהן. הסוג השני נקרא אקולליה מאוחרת והיא מתרחשת כאשר אדם חוזר על מילים של אדם אחר יום, יומיים או שבוע אחרי שהוא שמע אותן. חשוב לשים לזה לב משום שאקולליה מעידה לרוב על הפרעות התפתחותיות וזה משהו שכדאי לגלות כלפי עירנות.

 

מה לגבי יכולות חברתיות?

במידה רבה, המסגרות החינוכיות אליהן הילד שלנו נחשף, מהוות השפעה על היכולות החברתיות שלו, אך גם כאן להורים יש השפעה על תהליכים. למשל, אם מגיל קטן נערב את הילדים שלנו עם ילדים אחרים בני גילם או בגילאים אחרים, אם נקפיד לארח אצלנו בבית עוד אנשים, אם נתווך לילדים שלנו בצורה נכונה כל מיני סיטואציות חברתיות כמו חלוקה משותפת של אוכל ומשחקים או ספרים בין חברים ובין אחים. נשפיע לחיות על היכולות החברתיות של הילדים שלנו.

מתי אנחנו צריכים להבין שיש בעיה?

יש לא מעט מצבים בהם נדרשת התייעצות ואפילו טיפול מתאים. למשל, שהילד שלנו מגיע לגיל שהוא לא מצליח לחלוק את הדברים שלו, שהילד שלנו ”מתבודד“ מבחינה חברתית, לא רוצה להזמין אליו חברים הביתה או ללכת לחברים אחרים, הוא משחק בגן לבד או בגינה מעדיף להתבודד, אילו הם דוגמאות למצבים שדורשים התייחסות מצידנו ופנייה לאיש מקצוע. יש כל מיני דרכים ושיטות לטפל בקשיים חברתיים, כל מקרה לגופו.

 

באילו מקרים עלולה להופיע אקולוליה?

בדרך כלל מדובר בילדים הסובלים מכל מיני בעיות או לקויות התפתחותיות כמו למשל ילדים על הרצף האוטיסטי. מדובר במשהו שנותן להם סוג של עוגן ומאפשר להם אחיזה שפתית לצרכי תקשורת. בנוסף, גם אצל ילדים ואנשים עם תסמונת טורט, אפילפסיה, קטטוניה, דמנציה ובעיות נפשיות אחרות זה יכול להופיע. חשוב שהטיפול יתמקד במכלול הקשיים של המטופל ולא רק בבעיה אחת ספציפית.

WhatsApp
Facebook
Twitter

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניווט מהיר

הנקראים ביותר
מעבר דירה עם חיות מחמד

מעבר דירה הוא תהליך שיש בו כמה וכמה מורכבויות ויש אנשים שצריכים למצוא את הדרך הטובה ביותר עבורם להתמודד עם המעבר ועם

גמילה מחומרים ממכרים

חלק מהחיים של הרבה מאד אנשים קשור קשר הדוק לשימוש בחומרים או תרופות שיש בהם מרכיבים שעלולים להיות תלותיים ולפתח להם התמכרות.

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן