חלק מהחיים של הרבה מאד אנשים קשור קשר הדוק לשימוש בחומרים או תרופות שיש בהם מרכיבים שעלולים להיות תלותיים ולפתח להם התמכרות. מצד אחד בחלק מהמקרים מדובר בחומרים שצריך לעשות בהם שימוש, כמו למשל במגוון רחב של תרופות, בעיקר תרופות המיועדות לשיכוך כאבים. מצד שני – יש כאן דילמה לא קטנה, שכן לאחר גמר הטיפול יתכן ויהיה צורך להתעסק בגמילה שלו מאותם מרכיבים פעילים. גמילה ממגוון חומרים ממכרים חייבת להתבצע באופן אישי עבור כל אדם מכור בנפרד על פי החומרים המדוברים שהוא התמכר אליהם ולפי המצב הבריאותי האישי שלו. בנוסף חייב תהליך הגמילה להיות תחת השגחה רפואית צמודה.
חומרים שמצריכים גמילה מחומרים ממכרים אחרי השימוש בהם
יש מגוון רחב של תרופות וכל אחת מהן עשויה מחומרים אחרים ומרכיבים פעילים אחרים. תרופות משככות כאבים מאופיינות בקבוצת חומרים הנקראים אופיואידים שנקשרים למערכת העצבים ומקהים את תחושת הכאב. לא בכדי מדובר בתרופות שחייבות להינתן תחת מרשם רופא והשגחה רפואית צמודה. אמנם מדובר בתרופות שניתנות במצבים רפואיים קשים ומאתגרים ולא במחלות קלות כמו שפעת או אנגינה אך יש מערך שיקולים שעובר בראשו של הרופא בטרם ירשום את התרופות, שכן הוא יחשוב האם כדאי ומתאים להציע את התרופה המדוברת למטופל הספציפי ולהסתכן בפיתוח תלות שידרוש תהליך גמילה לאחר השימוש.
המלכוד של תרופות חזקות
כאשר מדברים על גמילה מחומרים ממכרים לא תמיד אנשים מבינים שמדובר גם על תרופות. לא כל תרופה מורכבת מחומרים ממכרים או כאלה שהגוף עלול לפתח תלות בהם אך בהחלט יש לא מעט תרופות כאלה. יש מטופלים שיצלחו תהליך גמילה בצורה טובה ומהירה יותר מאחרים ולכן הרופא שמכיר את המטופל צריך לבחון לעומק אילו תרופות אפשר וכדאי להציע לו כך שהמצב שלו ישתפר ככל האפשר ולא, חלילה, ידרדר לאחר שיפסיק ליטול את התרופה ויהיה צורך להעביר אותו תהליך גמילה. כך הדבר בנוגע לכל חומר ממכר שהגוף מפתח בו תלות ולכן חשוב מאד להכיר את החומרים האלה ולהתרחק מהם.