במסגרת עיסוקינו בנושאי רפואה ובריאות, חשוב להתייחס גם למחלות ראומטיות. מחלות ראומטיות בגילאי ילדות הן מחלות הפוגעות במערכת השרירים, השלד וברקמות החיבור. קיימים גם מצבים של כאבי שלד שאינם דלקתיים הנובעים מגמישות יתר, תסמונות כאב או כאבי גדילה. המחלות הראומטיות הנפוצות ביותר אצל ילדים הן זאבת, דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות, דלקת שרירים של גיל הילדות, דלקת כלי דם ו תסמונת pfapa.
מחלות ראומטיות נפוצות – תסמונת pfapa
תסמונת pfapa היא מחלה המאופיינת אצל ילדים בגילאי 0-5. מדובר במחלה בה הילד סובל מהתקפי חום חוזרים, דלקות שקדים, דלקות גרון, פצעים בפה, הגדלת קשריות לימפה צוואריות ועוד. במהלך התקפי החום, המערכת החיסונית של הילד נכנסת לפעילות גבוהה מה שמעודד תגובות דלקתיות בחלל הפה, השקדים והלוע. עם הזמן ובשילוב טיפול מתאים, הדלקת חולפת. את המחלה מאבחנים באמצעות גילוי תסמינים קליניים, בדיקה פיזית גופנית ובדיקות מעבדה. יש קודם כל לשלול מחלות זהות קודמות. ברוב המקרים ניתן לטפל באמצעות פרדניזון המקצרת את משך ההתקף. לעיתים יש צורך בכריתת שקדים. תסמונת pfapa עלולה להימשך בין מספר חודשים לכמה שנים.
מחלה ראומטית אצל ילדים? מידע חשוב
כפי שמסביר לנו הראומטולוג פרופסור גיל אמריליו, אבחון מוקדם הוא בין הדברים הקריטיים במחלות ראומטיות. איחור באבחון עלול לגרום לנזקים קבועים ולפגיעה בטווח התנועה והגמישות של המפרק. למעשה, 10 אחוז מהילדים סובלים מתופעה המכונה גמישות יתר, כלומר טווח התנועה בחלק מהמפרקים מוגבר בהשוואה לנורמל. הבעיה גורמת לרוב לכאבים חדים ברגליים בזמן ואחרי מאמץ. תרגילים לחיזוק השרירים יכולים מאוד לעזור בשיפור הכוח השרירי ובכך לכפר על הגמישות.
לאבחון, ייעוץ וקביעת תכנית טיפול התואמת את המצב הפיזי של הילד הסובל מהמחלה חשוב לבחור ראומטולוג ילדים מומחה מקצועי ובעל ניסיון בתחום.