פגועי נפש הם אנשים שלרוב סובלים מסוג של הפרעה נפשית או הפרעה התנהגותית. הפגיעה באה לידי ביטוי בכל מיני תסמינים רגשיים, קוגנטיביים, התנהגותיים או שילוב בין כולם כמו למשל התפרצויות זעם, קשיי אכילה, קשיי שינה, שינויים במצב הרוח, תקופות ממושכות של דיכאון, קשיים חברתיים ועוד.
סל שיקום עבור פגועי נפש
סל שיקום עבור פגועי נפש הינו תשלום קבוע או זמני שנועד לסייע להם בתהליכי שיקום והחלמה. סל השיקום למעשה תורם לשיפור איכות החיים של פגועי הנפש ומאפשר להם לשמור על כבודם ועצמאותם. החוק קובע כי תושב ישראל שהגיע לגיל 18 והוכרה לו לפחות 40% נכות רפואית על רקע נפש, הסל מאושר עבורו. כדי לקבל סל שיקום, יש קודם כל להגיש תביעה לקצבת נכות דרך המוסד לביטוח לאומי או לבצע פניה לפסיכיאטר. לאחר מכן, מתבצע תהליך הכולל תכנון תכנית שיקומית המוצמד לגורם מטפל. זה יכול להיות עובד סוציאלי, פסיכיאטר, פסיכולוג או אפילו מסגרת שיקומית שנועדה למטרה זו. השלבים הבאים כוללים בפניה לועדת השיקום המקומי ואישור של סל השיקום.
עם אילו בעיות צריכים להתמודד פגועי נפש?
פרט למצבים הנפשיים המוציאים את האדם מאיזון, לא תמיד כל כך קל לאבחן את הבעיה. מדובר בבעיה נפשית ולא במחלה עם תסמינים פיזיים ברורים ולכן התהליך נמשך זמן רב. לכן, אם מזהים אצל אדם קרוב סוג של בעיה בעקבות טראומה שעבר או מכל סיבה אחרת, או אם למשל הצוות הפועל במסגרת פנימיות טיפוליות לילדים הסובלים מהפרעות נפשיות כאלה ואחרות מזהה הפרעה כלשהי, מומלץ לפנות לגורם מטפל מוסמך כמה שיותר מהר ולא להמתין שהבעיה תחמיר. ככל שהבעיה עמוקה יותר, לאדם לא רק קשה להתמודד אלא גם הוא מתקשה להודות במצב ולהגיע לגורם מוסמך שיסייע בזיהוי הבעיה ובהתאמת תכנית טיפול.