סל שיקום הוא בעצם מספר שירותים לפגועי נפש שנועדו לסייע להם בתהליך ההחלמה וההתמודדות עם המחלה או המצב הנפשי אליו נקלעו. סל שיקום מעניק מגוון של יתרונות ומשפר את איכות החיים והיכולת התפקודית של אותם אנשים תוך שמירה על הכבוד, העצמאות והמשמעות בחייהם מבחינה חברתית, מוסרית וערכית.
סל שיקום – למי זה מגיע?
תושב ישראל שהגיע לגיל 18, והוכרה לו לפחות 40% נכות רפואית על רקע נפשי, ועל פי התקנות לביטוח לאומי וועדת השיקום האזורית אישרה לו את הסל, יכול לקבלו.
השלבים בקבלת הסל
- קביעת נכות תוך הגשת תביעה לקצבת נכות עבור המוסד לביטוח לאומי או פנייה לפסיכיאטר מוסמך.
- בניית תכנית שיקומית בין פגוע הנפש לגורם המוסמך לטפל בו כמו למשל עובד סוציאלי, פסיכיאטר, מסגרת שיקומית בקהילה, מרפא בעיסוק, פסיכולוג ועוד.
- פניה לועדת השיקום המקומית.
- אישור סופי.
סל שיקום מה זה כולל?
כל סל מותאם באופן אישי לאדם שקיבל אישור לממש אותו. בין השאר שירותי סל השיקום כוללים שילוב במסגרת תעסוקה מוגנת כמו מפעל מוגן או מועדון תעסוקתי מוגן, שילוב במקום עבודה באמצעות תעסוקה נתמכת, סיוע בתהליך של פתיחת עסק, סיוע במציאת מקום מגורים או דיור מוגן לנפגעי נפש, סיוע ממדריך בפיתוח כישורים חברתיים והתאמת פעילויות פנאי, פיתוח כישורי ניהול משק בית, בישול וניקיון. תחומים נוספים בהם קיים סיוע במסגרת סל שיקום הם טיפולים רפואיים, השלמת השכלה, חונכות עבור סטודנטים, סיוע ברכישת ציוד ועוד.
מי אחראי על מתן הסל?
משרד הבריאות הוא הגוף אשר אחראי מבחינה כלכלית על מימוש הסל. יש כל מיני גופים שדרכם ניתן לקבל את הסל כמו עמותות העוסקות במתן סיוע בתחום בריאות הנפש, חברות פרטיות ויזמים.