צינתור הוא תהליך רפואי שהמטרה שלו היא לבצע הרחבה של עורקי הלב שנחסמו או הוצרו בעקבות טרשת עורקים. מדובר במחלה שבה כלי הדם הופכים צרים יותר בשל הצטברות של שומנים על גבי הדפנות. ההיצרות הזו בעצם פוגעת בשלב מסוים בזרימה תקינה של דם מה שעלול במקרים מסוימים לייצר קרישים ואף לחסום את המעבר התקין של הדם. במידה והחסימה נוצרת בעורק שתפקידו להעביר דם לשריר הלב, הדבר עלול להוביל להתקף לב. אנשים רבים המגיעים לגיל השלישי שואלים את עצמם האם הם יכולים לעבור צנתור בכל גיל והתשובה לכך היא כן.
מי זקוק לביצוע צנתור?
בעיקרון יש שני סוגים של צנתורים: צנתור אבחוני וצנתור טיפולי. את הצנתור הטיפולי יעבור כמעט כל אדם שהתגלה אצלו מחלות לב כמו למשל היצרויות בעורקים המזינים את הלב. לעתים ניתן לשלב בין שני התהליכים. חשוב להכיר בכך כי צנתור נחשב היום לטיפול מאוד מקובל ולא פעם מדובר בטיפול מציל חיים. מטרתו של הטיפול הוא לסייע לגוף להזרים דם וחמצן בצורה טובה יותר, להרחיב את העורקים ולשפר את איכות החיים של המטופל. לעתים הטיפול מחליף לקיחת תרופות מדללות דם.
איך הוא מתבצע?
התהליך כולל פתיחה של הסתימה שנוצרת באמצעות בלון מיוחד. את הבלון מחדירים לעורקים עד האזורים שמתגלים כחסומים ומנפחים אותו בלחץ במטרה לפתוח את הזרימה ולאפשר זרימה של דם. לאחר מכן, במידה ויש צורך מתקינים תומכן בכדי שדפנות העורקים יישארו פתוחות. הצנתור נעשה בהרדמה מקומית וההחלמה נמשכת רק ימים ספורים בלבד. היתרונות של התהליך באים לידי ביטוי בכך שמדובר בטיפול עם רמת פולשנות מאוד נמוכה, האשפוז קצר מאוד והסיכוי לסיבוכים מאוד קטן.