חרדה חברתית – Social anxiety disorder היא חלק מפחד קיים מפני מצבים חברתיים שונים. ילדים ומבוגרים הסובלים מחרדה שכזו חוששים באופן קבוע כי חבריהם, בני המשפחה שלהם ואף אנשים שאינם מכירים ישפטו ויעריכו אותם באופן שלילי. כאשר נוצר מצב בו האדם מתנסה במצבים מעוררי חרדה, בהדרגה הוא נמנע מלחשוף את עצמו לאירועים ספציפיים המזכירים לו את הקשרים הפוגעניים שנוצרו וזה משליך ומחלחל לגבי סיטואציות חברתיות רבות. הכירו: אבחון וגם טיפול בחרדה חברתית.
איך מאבחנים ומהו טיפול בחרדה חברתית?
12% מהאוכלוסיה סובלים מחרדה חברתית באופן כזה או אחר. הקריטריונים שמעידים על כך שאדם סובל מחרדה חברתית הם: פחד מתמשך מסיטואציות חברתיות או חשיפה בפני קהל, פחד להביך או להשפיל את עצמי בפני אחרים, חוסר ביטחון עצמי קיצוני, עצם ההבנה העצמית כי אני מגזים ביחס לסיטואציה חברתית, נמנע ממצבים חברתיים כמה שאפשר מעידים על כך. כשהמצב נמשך על פני תקופה של יותר מחצי שנה, בהחלט זה מעיד על כך כי האדם סובל מפחד או חרדה חברתית. ניתן לטפל בחרדה חברתית במגוון של דרכים, בהתאם לרמת החומרה של החרדה.
- פרחי באך – לאחר שמאבחנים את הבעיה באופן פרטני, בונים תכנית טיפול מותאמת אישית. מטפל או מטפלת בפרחי באך יתאימו למטופל פורמולה אישית וספציפית על בסיס תמציות פרחי באך. המטופל נוטל את התמציות מספר פעמים ביום. הטיפול יכול להיות כטיפול משלים או טיפול בפני עצמו.
- טיפול פסיכולוגי – לרוב טיפול ממוקד על פי גישה התנהגותית קוגנטיבית. לאחר שהמטפל לומד את דרכי החשיבה של המטופל הוא מלמד את המטופל כי מצבים חברתיים אינם מהווים סכנה.
- טיפול קבוצתי – מאפשר למטופל לגלות כי עוד אנשים סובלים מהבעיה וכך דרך תמיכה וחשיפה למצבים חברתיים שאינם מסכנים אותם, מתקיים הטיפול.