לאורך השנים, סוגי צמחים רבים התגלו לא רק ככאלה ששימושיים מאוד לצרכי תיבול מאכלים או בסיס למשקאות, אלא גם כבעלי סגולות בריאותיות בתור צמחי מרפא. אחד מהם הוא הג'ינג'ר (או זנגביל בשמו העברי). שמו של החומר הפעיל בשורש צמח זה קרוי ג'ינג'רול ולו מיוחסות תכונות נוגדות דלקת שמסייעות בשלל מצבים שכנגדם הרפואה המערבית מתקשה מלספק פתרון ראוי. אלו לא הסגולות היחידות של ג'ינג'ר לשירות הבריאות ובשורות הקרובות תכירו את כולן ותבינו מדוע כדאי לכם להחזיק בצמח זה תמיד בביתכם, על כל צרה שלא תבוא.
ג'ינג'ר– צמח מרפא מוכר עוד משחר ההיסטוריה
את שמו של צמח הג'ינג'ר ניתן למצוא עוד בכתבים הסיניים העתיקים בתור צמח מרפא למגוון רחב של תחלואות. הוא מופיע גם בכתבי הקודש של העם היהודי, מה שמעיד על פופולאריות השימוש בו לאורך הדורות. גם כיום ניתן למצוא תרופות סבתא רבות אשר מתבססות על צמח הג'ינג'ר, מתוך ידיעה כי הוא מסוגל להוות פתרון יעיל כנגד תחלואות נפוצות בצורה טבעית ולא באמצעות תרופות למיניהן, על שלל תופעות הלוואי שלהן.
באילו מקרים זה יכול לעזור?
אז כיצד מתבטאות הסגולות של ג'ינג'ר לשירות הבריאות? ובכן, הנה כמה תחלואות נפוצות שעלולות לתקוף כל אחד ואחת מכם ושצמח הג'ינג'ר מסוגל לפתור ביעילות ובמהירות יחסית:
- בחילות והקאות – הצמח המדובר מסייע רבות למניעה וטיפול בבחילות והקאות שמתרחשות בזמן הריון, בעיקר בשליש הראשון שלו. בנוסף הוא יעיל מאוד כנגד בחילות על רקע הפרעות בשיווי המשקל (מה שיכול לקרות בגבהים או בזמן שייט בים) ובעת טיפולים כימותרפיים.
- בעיות קיבה ועיכול – צמח ג'ינג'ר תורם לריקון טוב יותר של הקיבה ומניעת עצירות. בנוסף, מאחר ויש לו תכונות אנטי-דלקתיות, הוא מסוגל לטפל בצורה יעילה במחלות מעי דלקתיות כדוגמת קוליטיס ומחלת קרוהן. בשורש קיים גם חומר נוסף בשם זינגרון, שמסוגל לנטרל חומרים רעילים שמופרשים על ידי חיידקים פתוגניים ובכך מונע שלשולים כתוצאה מזיהומים.
- כאבי מחזור – מי שסובלת מכאבי מחזור קשים, ג'ינג'ר בהחלט עשוי לסייע לה. צמח הג'ינג'ר מפחית את עוצמת הכיווצים ברחם וממתן את הכאבים ואי הנעימות בתקופה זו של החודש. כמו כן, ישנם מחקרים אשר מצביעים על יכולתו הפוטנציאלית לקצר את משך הווסת.
- בעיות בסינדרום המטאבולי – כוללות מצבים שקשורים בדרך כלל לאורח חיים שאינו בריא וללא פעילות ספורטיבית אשר כולל השמנה, דוגמת יתר לחץ דם, סוכר גבוה, פרופיל שומנים גבוה ועוד. צריכה שלו הוכחה ככזאת שיכולה להביא לשיפור משמעותי ברמות מדדים אלו.
- דלקות מפרקים – חלק מהחומרים הפעילים שבשורש הג'ינג'ר הינם בעלי תכונות אנטי-דלקתיות מוכחות, מה שיכול להביא להאטה משמעותית בהתפתחות דלקות מפרקים גדולים וקטנים מכל הסוגים.
מעבר לזאת, צמח הג'ינג'ר מסוגל לטפל גם במקרים של מערכת חיסון חלשה, שכן החומרים הפעילים שבשורש שלו מסוגלים לחזק את מערכת החיסון, במיוחד בכל מה שקשור לווירוסים עונתיים שגורמים לצינון, ליחה ושיעול. לצמח מיוחסות סגולות גם בכל הקשור למערכת העצבים המרכזית של הגוף, מאחר והוכח כי הוא תורם רבות לתפקודי המוח מבחינת זיכרון טוב יותר ומהירות תגובה כתוצאה מחשיפה לגירויים שונים.
דגשי צריכה חשובים
הדרך הטובה ביותר לצרוך ג'ינג'ר לשירות הבריאות שלכם היא על ידי גירוד השורש לאבקה טחונה או בישול שורש שלם וצריכת מי התבשיל בלבד. חשוב להשתמש בשורשי ג'ינג'ר טריים בלבד, שכן בהם ריכוז החומרים הפעילים הינו הרב ביותר והם עובדים בצורה סינרגטית טובה יותר. מבחינת מינון, חשוב מאוד שלא לעבור את המינון של עד 4 גרם ג'ינג'ר ליום. צריכה עודפת לא תזרז את ההחלמה ולא תגביר את ההשפעות, מלבד תופעות לוואי שאינן רצויות. חשוב גם להדגיש כי צמח הג'ינג'ר הינו בעל תכונות של דילול הדם, קרי, עיכוב קרישה. לכן, מי מכם שנוטל תרופות נגד קרישיות יתר, מומלץ כי יתייעץ עם הרופא שלו בטרם יתחיל לנטול ג'ינג'ר באופן קבוע או בכמות גבוהה.