מטפלים ורופאים בישראל

בלוג שעוזר להבריא

כשהמזון עולה למעלה – איך ניתן להקל ולהימנע?

ניווט מהיר

מערכת העיכול שלנו פועלת בצורה חד כיוונית שנועדה להגן עליה מפני מיצי קיבה חומציים. הקיבה קולטת את המזונות והנוזלים שנצרכים על ידינו באמצעות צינור הקרוי ושט שבסופו שסתום, שאמור לאפשר זרימה של מה שעובר דרכו רק בכיוון אחד, מלמעלה למטה, מהוושט לקיבה. ומה קורה כאשר ישנה בעיה כלשהי, מערכת העיכול מתחילה לעבוד בצורה דו-כיוונית. מה עושים כשהמזון עולה למעלה? ייתכן מאוד כי מדובר בריפלוקס ומייד תבינו מה זה בדיוק וכיצד ניתן לטפל בבעיה בצורה יעילה.

 

הכירו את מחלת ההחזר-קיבתי-ושטי

השסתום שנמצא בין הוושט לקיבה שלנו הינו כה חזק ויעיל ואם הוא כבר נפרץ אז זה בדרך כלל בשל פעולת הקאה במהלך מחלה, כאשר מערכת החיסון מזהה גורמים שיכולים להזיק לקיבה ולכן גורמת לה להתרוקן. אלא שכאשר המזון שאנו צורכים עולה למעלה וחוזר לוושט מהקיבה על בסיס קבוע ולא רק בזמן מחלה, הדבר עלול לרמז על בעיה כרונית שיש לטפל בה בהקדם ואשר כוללת לא מעט תסמינים מעיקים ולעיתים אף מסוכנים. הבעיה קרויה ריפלוקס או מחלת החזר-קיבתי- ושטי. מצב רפואי זה יכול להיות על "אש קטנה" ולהתבטא רק במקרים מסוימים או בצורה חזקה ואקוטית בדמות התקף ריפלוקס עם תסמינים קשים ביותר.

מהם התסמינים של ריפלוקס כרוני?

כל אחד מאיתנו עלול לחוות מידי פעם מצב שבו המזון עולה למעלה מהקיבה לוושט. מלבד רצון להקיא בזמן מחלה, הדבר שכיח מאוד לאחר שתייה מופרזת, ביצוע פעילות גופנית מייד לאחר אכילה, ולעיתים בזמן שכיבה, לאחר צריכת מזונות עתירי שומן או ארוחה כבדה מידי.  התחושה היא של כמעין הקאה עם צריבה של טעם חמוץ בגרון או בחזה ולעיתים אף כאב באזורים הללו. כאשר התקפים אלו מתרחשים על בסיס קבוע ויותר מפעמיים בשבוע, מדובר כבר במצב כרוני שפוגע בוושט ללא הרף וגורם לה נזק מתמשך.

 

התסמינים של התקפי ריפלוקס יכולים לכלול תחושות קשות של צרבות, קשיי בליעה, שיעול (לעיתים אף דמי בשל הפגיעה בוושט), תחושת ליחה וגולה בגרון, צרידות, רגישות להתפתחות דלקות ריאה, פגיעה באמייל של השיניים ועוד. כלל התסמינים נגרמים בעקבות חדירת מיצי קיבה חומציים לוושט, פגיעה ברקמת הקיבה ולעיתים גם פגיעה ברקמות מרוחקות יותר כגון הריאות, הפה ומיתרי הקול. אחד מהסיבוכים הקשים ביותר של ריפלוקס פעיל וכרוני לאורך זמן הוא גם שינויים מולקולריים מסוכנים בתאי הוושט והפיכתם לממאירים.

 

כיצד מטפלים בריפלוקס בצורה הטובה ביותר?

הטיפול הרפואי בריפלוקס כרוני כולל שימוש בתרופות נוגדות חומצה, שימוש באנטיביוטיקה (אם הבעיה נגרמת בעקבות זיהום חיידקי) ולעיתים אף ניתוח לחיזוק השסתום. ניתן לסייע לגוף ולמנוע מצבים של התקפי ריפלוקס גם על ידי שינוי אורחות החיים כגון ירידה במשקל במקרה שמדובר על אדם בעל משקל עודף, הפסקת עישון, טיפולי רפואה טבעית, צריכת ארוחות קטנות יותר במהלך היום והימנעות משכיבה ב- 180 מעלות (ניתן להסתייע בכריות או להרים את רגלי המיטה ב- 20 מעלות בערך).

 

בזמן התקף ריפלוקס מומלץ גם לצרוך מזונות ומשקאות שידועים כנוגדי חומצה דוגמת חלב, סודה לשתייה, שקדים, מלפפונים ועוד. הרפואה הסינית למשל, ידועה ביכולותיה לשפר משמעותית את התסמינים ולמנוע את הופעת הריפלוקס והצרבות על ידי התאמת תפריט אישי לכל מטופל. מעבר לשינוי התזונתי משתמש המטפל ברפואה הסינית גם בצמחי מרפא ודיקור סיני שתורם לחיזוק השסתום בין הוושט לקיבה וחיזוק המערכת החיסונית. השילוב של טיפולי הרפואה הסינית עם הטיפול הרפואי-קונבנציונאלי המערבי הוכח במחקרים רבים ככזה שמשפר את המצב ומונע את התקפי הריפלוקס באופן ניכר.

WhatsApp
Facebook
Twitter

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניווט מהיר

הנקראים ביותר
מעבר דירה עם חיות מחמד

מעבר דירה הוא תהליך שיש בו כמה וכמה מורכבויות ויש אנשים שצריכים למצוא את הדרך הטובה ביותר עבורם להתמודד עם המעבר ועם

גמילה מחומרים ממכרים

חלק מהחיים של הרבה מאד אנשים קשור קשר הדוק לשימוש בחומרים או תרופות שיש בהם מרכיבים שעלולים להיות תלותיים ולפתח להם התמכרות.

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן