מטפלים ורופאים בישראל

בלוג שעוזר להבריא

כיצד ניתן לאבחן דלקת גרון כרונית בילדים?

ניווט מהיר

בתור הורים, אחד הקשיים שאנו חווים בתהליך גידול הילדים שלנו הוא ההתמודדות עם מחלות. בשנותיו הראשונות של כל ילד מופיעות מחלות מסוגים שונים שהן חלק בלתי נפרד מתהליך ההתפתחות התקין ובנייתה של המערכת החיסונית. אחת התופעות הרפואיות שיותר מבלבלות הורים אותה חווים לעתים די קרובות הילדים נקראית דלקת גרון כרונית בילדים. יש המון סוגים של דלקות גרון, חלקן מטופלות באנטיביוטיקה, חלקן לא, כל דלקת נגרמת מסיבות שונות ומתלווים אליה תסמינים מסוגים שונים. בשורות הבאות נתאר את ההבדלים בין סוגים שונים דלקות גרון וכיצד ניתן לזהותם ולטפלם.

 

מה ההבדל בין תסמונת פי פאפא לדלקות גרון?

פי-פאפא המכונה גם PFAPA – And Aphtostomatitis Periodic fever Pharingitis היא מחלה שגורמת לעוד ועוד הורים לרוץ עם הילד או הילדה שלהם פעם אחר פעם לרופא בעקבות דלקות גרון חוזרות. למעשה, מדובר בתסמונת אוטואימונית התוקפת את העמרכת החיסונית והתסמינים שלה מאוד דומים לאלה של דלקות גרון. הם כוללים בין השאר התקפי חום חוזרים, שקדים נפוחים ודלקתיים, בלוטות נפוחות בצוואר ועוד. העניין עם התסמונת הזו שהיא מטעה משום שמשטחי הגרון מגיעים נקיים מחיידקים ווירוסים. בשונה מדלקת גרון שמקורה בחיידק ולכן מטופלת באנטיביוטיקה, בתסמונת פי פאפא, אנטיביוטיקה כלל לא משפיעה.  לפני שנרחיב על הטיפול בתסמונת חשוב להבין מהי דלקת גרון רגילה.

 

דלקת גרון או דלקת שקדים

הן דלקות בגרון והן דלקות שקדים גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים מאופיינות באודם, כאבים באזור של הלוע האחורית ועדיין יש הבדל בין השתיים. דלקות גרון נגרמות מווירוסים, בעיקר מהזן הנשימתי וגם מווירוסים נוספים אשר מכונים ”מחלת הנשיקה“. קיים חיידק מאוד נפוץ שנקרא סטרפטוקוק וגם הוא גורם לדלקות גרון. בשונה ממנו, וירוסים שמובילים לדלקת לא מטופלים באינטיביוקה. בשונה מדלקות שמקורן בוירוסים, בסטרפטוקוק התסמינים מופיעים באופן חד ומהיר, כוללים בין השאר כאבי ראש חזקים, כאבים בזמן בליעת המזון, כאבי בטן ויש אודם באזור החיך האחורי ונפיחות בולטת המשלבת גם תפליטים בצבע לבן שמכסים את השקדים. כאשר אין חום והסימפטומים של המחלה הם שיעול, דלקת עיניים, צרידות ונזלת, לרוב מדובר בזיהום ויראלי ולא בחיידק.

איתור וטיפול תסמונת פי-פאפא

בשונה מדלקות גרון שיכולות להופיע בכל גיל, הן אצל פעוטות, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, תסמונת pfapa בדרך כלל מופיע בין גילאי 2-4. כאמור היא באה לידי ביטוי בחום גבוה ותפליטים בגרון ולכן הרבה פעמים היא נראית כמו סטרפטוקוק, אבל המחלה לא מגיבה לאנטיביוטיקה. כל התקף נמשך משהו כמו ארבעה ימים והמחלה חוזרת על עצמה כל 4-8 שבועות. לעתים התסמונת נשארת עד גיל 10. שהמחלה חוזרת על עצמה ונשללו מחלות חיידקיות אחרות ומחלות ויראליות, הורי הילד יונחו לבצע רישום של ההתקפים. לאחר מעקב ניתן יהיה להתחיל בטיפול במתן סטרואידים במינון אותו יקבע רופא הילדים. מינון כזה יכול במקרים רבים למנוע התקפים חוזרים בעתיד. בשונה ממחלות ויראליות וכאלה שמקורן במקור חיידקי, התסמונת איננה מדבקת ואיננה עונתית. היא חולפת מעצמה תוך מספר ימים וחוזרת שוב אחרי כמה שבועות.

 

המלצות חשובות

התפקיד שלנו ההורים הוא לגלות עירנות ולא להתחיל טיפול אנטיביוטי על דעת עצמנו. בכל מצב של חום שנמשך יותר מכמה ימים והופעה של אותם תסמינים שציינו מעלה, יש לגשת לרופא הילדים ולשלול מחלות אחרות. ניתן לאתר תסמונת פי פאפא, להקל על הילד וגם על ההורים באופן ניכר כאשר מתאימים טיפול מתאים שמסייע להקטין ואף למנוע את ההתקפים.

WhatsApp
Facebook
Twitter

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניווט מהיר

הנקראים ביותר
מעבר דירה עם חיות מחמד

מעבר דירה הוא תהליך שיש בו כמה וכמה מורכבויות ויש אנשים שצריכים למצוא את הדרך הטובה ביותר עבורם להתמודד עם המעבר ועם

גמילה מחומרים ממכרים

חלק מהחיים של הרבה מאד אנשים קשור קשר הדוק לשימוש בחומרים או תרופות שיש בהם מרכיבים שעלולים להיות תלותיים ולפתח להם התמכרות.

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן